Acneea cosmetică între mit și adevăr

Toate știm că acneea poate avea cauze hormonale, sau poate fi cauzată de o infecție cu stafilococ, sau pe bază de stres, la fel de bine cum știm că dacă folosim o pensulă murdară sau un beautyblender care nu a fost spălat prea curând, putem să ne trezim a doua zi de dimineață cu câteva forme noi de relief pe față, care nu fuseseră acolo cu o zi înainte. La fel de bine știm și că unele produse cosmetice iți produc mai multe coșuri pe față, în timp ce altele nu au acest efect.

Bun, și să spunem că vedeți că vă apar coșuri. Ne apucăm și ne spălăm mai bine pensulele după fiecare folosire, nu mai punem mâna pe față, renunțăm poate la zahăr sau lapte și schimbăm produsele de îngrijire ca pe sosete in speranța că așa vom scăpa de ele. Însă, câte dintre noi se uită mai atent pe eticheta machiajelor și renunță să le mai folosească? Aș tinde să cred ca un număr foarte mic. Eu la fel ca voi, nu am făcut acest lucru. Înca imi e greu să mă obișnuiesc să citesc lista de ingrediente de la un primer sau un fond de ten când el are atâtea review-uri bune sau este în trend la momentul respectiv. Și totuși, acum că v-am băgat bine de tot în ceață și poate v-am trezit și într-o oarecare măsură interesul, hai să vorbim despre ceea ce începând cu anul 1972 este cunoscută sub numele de acnee cosmetică.

Cum se manifestă? Pai este posibil ca multe dintre voi să știți deja: Știți acele mici puncte albe pe piele sau ridicături care par a fi coșuri dar nu sunt inflamate? Știți voi, acelea pe care oricât de mult le-ai chinui și le-ai strânge nu dispar? Ei bine acelea pot fi acneea cosmetică. Și de ce sunt cauzate? De anumite substanțe de care probabil ați auzit deja, și anume cele comedogenice, sau substanțe care înfundă porii, iar printre acestea bineînțeles ca se găsesc o sumedenie de uleiuri folosite în industria cosmetică, de tipul uleiului de cocos, untului de cacao, care deși au efecte benefice, pot produce și astfel de minunății pe față.

Haideți sa va fac treaba și mai ușoară: Aceste substanțe sunt încadrate în 5 categorii, de la cele cu risc comedogenic scăzut spre aproape deloc, până la cele cu risc mare și foarte mare. Pentru noi importante sunt cele încadrate în ultimele 3 categorii. Astfel, de fiecare dată când citiți ingredientele și vedeți ca în primele 7 se găsesc unele dintre acestea, puteți frumos să lăsați produsul din mână și să fugiți în directia opusă. O să vă pun frumos aici jos o imagine cu aceste substanțe ( Lista o gasiti si aici )

Sunt cam multe, așa-i? Partea buna este că marea majoritate a produselor cosmetice au lista de ingrediente pe internet, și astfel, cu puțină informare înainte, nu veți fi nevoite să trageți dupa voi acest papirus interminabil. Prin urmare, nu ar trebui sa urmați fiecare trend orbește, fără să vă interesați înainte asupra produsului pe care urmează să îl aplicați pe față. Dar totuși, cum ar fi să nu vorbesc in gol, și să vă dau un exemplu concret?

Cred ca multe dintre noi au auzit despre folosirea balsamului post-bărbierire pentru piele sensibilă de la Nivea Man pe post de primer, și cum acesta face o treabă extraordinară, fiind asemuit unui primer high-end de 60 de euro. Dar câte din aceste bloggerițe/ makeup artiști care îl recomandă în acest scop au văzut că în lista de ingrediente, pe locul 3, chiar, se afla o substanța numită Isopropyl palmitate ( nu intru în detalii ce e și cum e, că nu suntem la ora de chimie), care dacă vă uitați în lista atașată mai sus, o gasiți în categoria 4, cu risc comedogenic MARE.

Dar cum tratăm acneea cosmetică? Pai cel mai sigur tratament o să vi-l spună nimeni altul decat medicul dermatolog, oricum, un tratament bazat pe produse non comedogenice, dar pe lângă acestea, cel mai important este să renunțați la produsele cosmetice care v-au făcut rău. De preferat să încercați chiar o detoxifiere completă, chiar dacă asta înseamnă poate să nu folosiți fond de ten când aveți unele papule, pustule, roșii urâte.În caz contrar, această formă de acnee poate evolua pe o perioadă nedeterminată și se poate, bineînțeles, înrâutâți.

Prin urmare, care sunt punctele pe care trebuie să le reținem din acest articol kilometric?

  1. Uleiurile fie ele de cocos sau cacao, introduse în fonduri de ten sau primere nu sunt bune, deoarece înfundă porii și cresc riscul de apariție a acneei
  2. Nu doar fondurile de ten și primerele produc acnee cosmetică, ci și măștile, balsamurile de par, șampoanele, care involuntar iau contact cu pielea și scalpul vostru.
  3. Cel mai bun tratament este renunțarea la produsele cosmetice ( temporar, bineinteles, că nu degeaba suntem beauty addicts) și alegerea mai apoi a unor produse ce nu conțin în lista de ingrediente în primele 7 una dintre substanțele mai sus menționate.
  4. Citiți cu atenție ingredientele și nu vă luați după trenduri. Mergeți pe principiul „daca unul se aruncă de pe pod, te arunci și tu?”
  5. Pentru orice problemă a tenului, consultați un medic dermatolog și nu folosiți produse de skincare pentru că așa a folosit vecina sau așa a folosit prietena și ei i-a trecut, pentru că este posibil ca problemele voastre să nu coincidă cu ale vecinei. De asemenea, nu vă strângeți de față, că puteți face mai rău și să rămâneți cu semne.

Sper că acest articol v-a ajutat măcar puțin să înțelegeți importanța citirii listei de ingrediente și a alegerii unor produse potrivite pentru pielea voastră, nu a unor produse în trend. Voi ați auzit până acum de acneea cosmetică?