Daca sunteti adeptii torturilor light si pufoase, va zic din start ca reteta asta nu este pentru voi. Dar daca, in schimb, vreti sa simtiti o explozie de arome si un gust ce da dependenta, atunci reteta asta trebuie musai incercata.

Tort Triple Death by Chocolate
Tort Triple Death by Chocolate

Prin urmare, astazi vin la voi cu o reteta de tort ciocolatos si addictive cu blat dens de brownie si mousse de ciocolata.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 300g de unt
  • 130g de cacao extra dark
  • 200g zahar
  • 160g faina
  • 3 oua
  • 150g de smantana sau iaurt grecesc cu 10% grasime
  • un praf de sare
  • 50ml cafea
  • o lingurita si jumatate de esenta de vanilie
  • un pliculet de praf de copt

Pentru crema 1:

  • 100ml frisca lichida
  • 100g ciocolata alba

Pentru crema 2:

  • 100ml frisca lichida
  • 50g ciocolata neagra

Pentru crema 3 + decorat:

  • 200ml frisca lichida
  • 200g ciocolata cu lapte

Pentru ganache:

  • 50ml de frisca lichida
  • 50g ciocolata cu lapte

Sa incepem, asadar.

Frecam untul la temperatura camerei cu zahar si apoi incorporam ouale unul cate unul. Mai apoi, adaugam esenta de vanilie, cafeaua, praful de sare si smantana/iaurtul si mai amestecam o data pana se incorporeaza. Intre timp, intr-un castron separat, amestecam ingredientele uscate (faina, praful de copt si cacaoa).

Amestecam ingredientele umede si cele uscate pana se integreaza bine, dar avand grija sa nu amestecam extraordinar de mult pentru a nu se dezvolta prea mult glutenul.

Punem compozitia intr-o tava si dam la copt in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 50 de minute – o ora, dar cel mai sigur pana cand scobitoarea iese fara aluat umed pe ea.

Cat timp blatul este la copt, ne apucam sa facem cremele. Incepem cu prima crema, cea de ciocolata alba si batem frisca lichida tinuta in prealabil la frigider la viteza mare cu mixerul pana cand incepe sa se intareasca (softpeaks) si intre timp punem la topit ciocolata alba la bain-marie. Dupa care, turnam ciocolata alba topita peste frisca batuta si mai batem pana cand se incorporeaza si devine teapana (tare). Aveti grija, totusi, sa nu mixati prea mult si sa ajungeti sa scoateti untul din ea.

Tort Triple Death by Chocolate
Tort Triple Death by Chocolate

Aplicam aceeasi tehnica si cu celelalte 2 creme. Dam cele 3 creme la frigider, pentru a se intari, de preferat peste noapte. Dupa ce blatul s-a copt il lasam si pe el sa se raceasca complet, iar pentru a nu avea acel dom deasupra, il punem la racit pe un grilaj cu fundul in sus (eu il las tot peste noapte la racit).

A doua zi (sau dupa cateva ore), portionam blatul in 4 straturi egale si incepem asamblarea punand un strat de blat, apoi crema de ciocolata neagra (pentru ca va fi mai densa), dupa care eu aleg sa pun bucata de blat de deasupra la mijloc (cea cu domul) pentru a avea per total tortul un aspect nivelat. Venim apoi cu crema de ciocolata cu lapte si dupa ce o intindem pe aceasta turnam bonus si un strat de ganache (obtinut prin topirea celor 50 de grame de ciocolata cu lapte cu frisca lichida fara a o mai bate).

Urmeaza sa punem al treilea strat de blat, peste care vine crema de ciocolata alba, iar la final punem al 4-lea strat (eu aleg mereu acela sa fie fundul tortului, pentru a avea acel aspect super drept). Decoram cu restul de crema de ciocolata cu lapte si cu ce mai vrem noi. Be creative!

Il lasam o ora la frigider daca avem rabdarea si apoi ne bucuram de el. Bon appetit !