Brownie fara Zahar

Brownie fara Zahar

New year new me, right? Ei bine, azi vin in ajutorul celor ce vor sa incerce si o varianta mai sanatoasa a celebrului brownie ciocolatos, mai exact, un brownie fara zahar dar absolut delicios.

Ingrediente:

  • 200 g unt ( eu il prefer pe cel de 82% grasime, dar daca vreti sa reduceti nr de calorii, puteti pune un unt mai slabut)
  • 40 g ciocolata fara zahar ( puteti sa o inlocuiti daca nu aveti la indemana cu 20 g cacao si 2 lingurite de miere)
  • 60 g cacao
  • 100 g faina
  • 3 oua
  • 5 pliculete de stevia
  • 3-4 linguri de miere, in functie de cum vreti sa fie, mai dulce sau mai amaruie.
  • esenta de vanilie

O sa vedeti in retetele acestea fara zahar ca adesea aleg sa inlocuiesc zaharul ori cu miere ( desi ca si numar de calorii e cam tot pe acolo, macar are si cateva urme de nutrienti) sau si mai bine, cu un amestec de indulcitor natural de tipul stevia si miere, intrucat indulcitorii mi se pare ca nu ofera decat o dulceata de suprafata, nu adauga si produnzime desertului, in timp ce mierea ofera body.

Revenind la browniul nostru, reteta e super super simpla:

In primul rand topim untul. Daca avem ciocolata fara zahar, o adaugam in untul caldut si asteptam sa se topeasca si sa ajunga mai apoi amestecul la temperatura camerei, dupa care adaugam indulcitorul si mierea si ouale si amestecam bine. Mai apoi amestecam cu esenta de vanilie, cacaoa si faina si amestecam strict pana se incorporeaza, nu mai mult pentru ca se dezvolta mai apoi glutenul.

Nu ne ramane decat sa punem compozitia intr-o tava ( in cazul meu aveam o tava de 25 pe 25) si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru circa 25-30 de minute. Se lasa mai apoi la racorit si se portioneaza. Rezista de minune la temperatura camerei pentru 4 zile. Daca vreti, inainte sa o dati la cuptor puteti sa puneti si un amestec de nuci, alune si ce mai doreste inima voastra, dar si simpla este minunata. Enjoy <3