Cat dureaza pana primesti o autorizatie de constructie in Bucuresti

Deci te-ai gandit sa iti construiesti o casa in Bucuresti, nu? Si nu ai nici cea mai vaga idee ce implica pe partea de birocratie acest lucru sau care sunt pasii de urmat, si mai important, cat dureaza pana primesti o autorizatie de constructie in Bucuresti, in realitate, pentru ca institutiile statului sunt aceste enigme, pe internet gasesti experiente putine spre deloc, sau pline de sarcasm, forumurile nu prea sunt updatate iar pe facebook rar gasesti ceva util, nu?

Ei bine, o sa va spunem experienta noastra. In primul si in primul rand, sa clarificam un lucru, noi avem un teren cu o constructie pe el in sector 4, Bucuresti. In cazul in care vrei sa iti cumperi un teren, si vrei sa nu dureze o eternitate pana sa primesti autorizatia, poti sa fii atent la cateva detalii, cum ar fi: tipul terenului, sa te asiguri ca nu e extravilan sau cu profil industrial, sa fii sigur ca ai puz/ pud pentru ca altfel o sa dureze si cativa ani pana sa va puteti apuca de proiect, si de asemenea, indicat ar fi sa ceri un certificat de urbanism de informare inainte de a achizitiona terenul, pentru a sti de la bun inceput ce si cat poti construi ( nu mai spun sa fii atent la ce utilitati ai la poarta si la vecini, ca probabil la aceste lucruri deja te-ai gandit).

Deci revenind. Noi avem un teren in sectorul 4. Din momentul in care toate actele au fost gata pentru teren, am inceput prin a contacta un arhitect, si mai exact (am lucrat si lucram in continuare) cu Biroul de arhitectura Ionescu Lupeanu , super recomand, suntem super multumiti.

Din acel moment, din punct de vedere birocratic, pasul urmator a fost sa cerem un certificat de urbanism de informare, pentru a vedea exact care sunt limitele, regulile si cum anume putem construi. In cazul sector 4, aceste cereri se pot depune si online insa sincer nu va recomand. A durat undeva la 2 luni si jumatate eliberarea unui astfel de certificat de informare, iar in momentul in care suni la directia de urbanism pentru a cere o informatie, esti prins intr-un loop in care cei de la call center te directioneaza la biroul de urbanism, cei de la biroul de urbanism nu raspund la telefon, dupa care esti directionat iar in call center si iar la biroul de urbanism, si iar in call center. Deci daca aveti dorinta sa dati de cineva, pe mail sau la telefon nu este raspunsul potrivit, cel putin nu in sector 4. Noi am mers efectiv pe capul lor de cateva ori dupa ce deja expirasera cele 30 de zile prevazute la acea vreme in lege, si ni s-au dat raspunsuri de genul “unde este graba” sau ” si daca maine pica o bomba nucleara si murim cu totii?”. Bon. Prin urmare, pentru ca certificatul de urbanism de informare nu a iesit in timp util, am renuntat la ideea ca il vom primi candva si am depus direct documentatia pentru certificatul de urbanism propriuzis. ( fiti fara grija, urmeaza mai multe articole cu ce acte sunt necesare pentru fiecare pas in parte si ce implica la nivel monetar acest lucru)

Actele necesare pentru depunerea documantatiei au fost stranse foarte rapid, in circa 3 zile maxim. Fiind patiti cu depunere online, am ales sa depunem documentatia pentru certificatul de urbanism fizic. Bineinteles ca ni s-a reprosat putin de catre doamnele de acolo “ca de ce nu depuneti online?”. Oare de ce nu depunem online, ne intrebam si noi. Revenind. In 2 luni am primit certificatul de urbanism ( practic le-am primit pe amandoua in decurs de 1 saptamana unul fata de celalat. foarte util)

Odata certificatul de urbanism obtinut, pasul urmator este obtinerea avizelor. Din fericire, desi ne asteptam ca aceasta etapa sa dureze mai mult, toate avizele au fost eliberate in termen legal, unele chiar in ziua in care am depus documentatia, altele in decurs de 1 saptamana, iar cele mai complicate in decurs de maxim 30 de zile. Asta a fost de altfel si etapa cea mai frumoasa din tot acest proces.

Iar cea de-a 3-a etapa este depunerea documentatiei pentru obtinerea autorizatiei de constructie si demolare. Noi am depus la sfarsitul lui septembrie si pana la acest moment ( 18 decembrie) inca nu ni s-a eliberat. Nu exista motiv, oamenii bineinteles ca nu raspund la telefoane din octombrie, deci nu putem face nimic altceva decat sa asteptam, probabil inca vreo 2-3 luni pana se va elibera si aceea.

Prin urmare, noi am cerut eliberarea unui certificat de urbanism de informare in februarie 2021 iar pana in ianuarie 2022 inca nu vom fi terminat acest proces pentru a putea sa ne apucam de casa. Ce vreau sa zic cu asta? Ca termenele legale sunt pur orientative, exagerat de optimiste, si mereu se gaseste cate un motiv pentru care nu sunt respectate, cel mai adesea acela fiind ” sunt la semnat”.Deci daca vreti sa va construiti o casa in Bucuresti ( probabil si in alte localitati din Romania, intrucat aceleasi experiente le avem si la Darza), sa va luati orientativ undeva la 1 an pentru obtinerea actelor, asta daca terenul deja este pe numele vostru si nu e nevoie de PUZ. Ah, si probabil nu v-as recomanda nici sa platiti taxe de urgentare, pentru ca sunt slabe sansele sa vi se elibereze ceva mai rapid.

Revin data viitoare si cu articole mai in detaliu cu fiecare etapa in parte, pentru a pune cap la cap cat dureaza pana primesti o autorizatie de constructie in Bucuresti. V-am pupat si multa rabdare va doresc, iar daca aveti recomandari de firme de constructie serioase, le astept cu nerabdare pe Instagram