Ce este microtia?
Buna, pentru voi, cel mai probabil mamicile care nu ma cunosc si tocmai ce au aflat ca al lor bebelus are o ureche mai dubioasa, eu sunt Andreea, medic rezident pe interne, iar in octombrie 2020 am dat nastere unei minuni pe Duracell, alpinist utilitar pe mese si canapele de meserie, cu o singura ureche functionala complet, numit Sebi ( cunoscut pentru apropiati ca si Sebi boss sau ” da-te jos de pe masa, copile, pana nu iti rupi ceva”), cu ajutorul caruia am aflat ce este microtia.
Si o sa incep prin a-ti spune ca totul va fi bine. Iar acum ca am stabilit atat tonul discutiei si prezentarea generala, as vrea sa discutam mai mult despre ce anume inseamna microtia, sau cum mai e cunoscuta la noi: hipoplazie de pavilion auricular cu posibila atrezie aurala. Cu toate acestea, voi incerca in acest articol sa nu iti folosesc termeni foarte medicali, ca sa intelegi exact ce s-a intamplat, si de ce, iar mai apoi vom vedea si ce e de facut pe mai departe.
Ce inseamna asta? Ca undeva prin primul trimestru de sarcina, cand se dezvolta urechea externa si cea medie, un factor momentan necunoscut a perturbat acest proces, si ele au cam stagnat in evolutie. Din nou, ce inseamna asta? Ca pavilionul urechii si in unele cazuri si canalul auditiv nu s-au dezvoltat cum trebuie, pentru ca da, in marea majoritate a cazurilor, este afectat atat pavilionul si structurile lui, cat si canalul auditiv, care ori este stenozat, adica ingustat in diverse grade, sau chiar lipseste cu desavarsire, si impreuna cu el si timpanul, cum este de altfel si cazul lui Sebi boss.
De ce se intampla asta? La momentul actual un motiv exact nu se stie, ar fi asociat in grade mai mari cu diabetul gestational, sau cu anumite medicamente luate in sarcina, cum ar fi Roaccutan, dar de principiu motivul este inca necunoscut.
Vin totusi cu o veste buna pentru tine. Urechea noastra este formata din 3 parti, ureche externa, adica pavilion, ureche medie si ureche interna. Primele 2 au o origine, iar cea din urma alta origine, adica desi copilul are malformatia asta vizibila, urechea interna este cel mai adesea neafectata. Si de ce este asta o veste buna? Pentru ca urechea interna este cea care se ocupa de transformarea sunetului in impuls nervos, adica e cea care “aude” dar si cea care se ocupa de echilibru. Adica desi copilul tau poate din afara nu are o ureche, el inca poate sa auda in diverse grade. Nu prin transmitere aeriana, pentru care ai nevoie de pavilion care sa capteze sunetul, care mai apoi e trimis prin canal catre timpan si de acolo catre urechea interna, pentru ca asta e imposibil in lipsa unui pavilion, canal si timpan, dar poate auzi prin intermediul unei proteze de tip BAHA, adica prin transmitere osoasa. Nu voi intra in mai multe detalii, insa ideea este ca e o posibilitate sa ii redai intr-un anumit grad auzul prin protezare.
Microtia este si ea clasificata in 4 tipuri diferite:
Gradul 1, in care copilul are o ureche ceva mai mica insa de o forma foarte asemenatoare cu o ureche normala, si care e adesea acompaniata de un canal mic si ingustat
Gradul 2, Un pavilion partial lipsa si cu un canal auditiv absent cel mai adesea
Gradul 3: pavilionul este foarte mic, adesea de forma unei “alune”, fara canal auditiv extern sau timpan ( asta fiind si cel mai frecvent)
Si gradul 4, adica anotia, lipsa totala a urechii.
Cel mai adesea Microtia apare la bebelusii de sex masculin, si cel mai adesea pe partea dreapta, cum e si cazul pustiului meu, bineinteles.
Iar acum sa adresam si grijile principale: cum va fi dezvoltarea copilului? Ei bine, cu o singura ureche, omului ii este aproape imposibil sa isi dea seama de directia din care vine sunetul, INSA, micutul tau s-ar putea sa te surprinda. Sebi se descurca destul de bine sa isi dea seama de unde se aude ceva si intoarce capul dupa sunet.
Cum aude ceva mai dificil, copilului ii va fi POATE mai greu sa isi dezvolte limbajul ( din nou, daca se apeleaza din timp la protezare, cel mai probabil nu va fi cazul, dar si fara proteza este posibil sa fie la fel de bine, Sebi fiind la acelasi stadiu de dezvoltare ca si ceilalti copii de varsta lui din toate punctele de vedere)
La ce trebuie sa ai grija? In primul rand sa lucrezi mult cu el, sa vorbesti mult cu el, sa ii pui muzica ( de preferat clasica), si poate cel mai important, sa ai grija sa eviti traumatismele cranio cerebrale, adica sa ai grija sa nu se loveasca la cap. De asemenea, mare grija la otite. Intrucat copilul are o singura ureche perfect functionala, trebuie sa o protejam pe cat putem si la primul semn al unei otite, sa mergem la orl.Ca sa nu ma mai lungesc, ca deja imi urla copilul din cealalta camera si as vrea sa nu ma alunge vecinii din bloc, vreau doar sa iti zic, ca exista solutii si voi scrie intr-un articol viitor ce pasi am urmat noi si ce vom face in continuare. Si de asemenea, lucrez la un grup de facebook pentru parintii cu copii cu microtia unde sa putem imaprtasi pareri, experiente ( daca e gata pana cand voi posta acest clip, il atasez aici) si pana atunci, ma gasesti pe instagram daca simti nevoia sa vorbesti cu cineva care a trecut fix prin ce treci tu: andreeacristinam