Cum sa realizezi un portret dupa o fotografie pas cu pas

Cum sa realizezi un portret dupa o fotografie pas cu pas

Cei mai multi cred ca pentru a realiza un portret trebuie sa ai un talent innascut. Ceea ce ei nu stiu, insa, este ca mai presus de talent, in spatele oricarui portret reusit stau calcule si o buna cunoastere a modului cum cade lumina pe fata. Personal, nu m-am nascut talentata. Da, intr-adevar, am fost de mica atrasa de desen, si am avut si profesori la scoala care sa imi cultive acest interes, dar in primele mele desene nu ai fi reusit sa iti dai seama daca incerc sa desenez un cal sau o masa, dar in timp, prin mult, foaaaarte mult exercitiu, am reusit sa ajung la nivelul la care sunt astazi ( inca mai am de invatat, dar lucrurile incep sa fie tot clare cu fiecare desen realizat). In continuare va voi prezenta cum sa realizati un portret dupa o fotografie, basic-ul, pas cu pas, si tin sa mentionez ca ceea ce voi scrie sunt lucruri deprinse din mers, intrucat nu am urmat cursuri de desen si nici nu am studiat carti de desen. Este ceea ce merge cel mai bine pentru mine.

1)       In primul rand, incepeti prin a studia trasaturile si realizati o schita grosiera a fetei, trasand linii in locurile unde sunt elementele principale ale fetei: ochii, gura, nasul sprancenele, etc. Pentru inceput puteti sa folositi rigle, sa masurati exact dimensiunile, pozitionarea etc, sau puteti suprapune coala de desen peste poza si sa o tineti in lumina, iar apoi sa trasati elementele principale. In timp, veti ajunge sa nu mai aveti nevoie de astfel de artificii, insa pentru inceput, ajuta foarte mult. Prima schita o fac cu un creion 2H ( cu mina mai dura)
DSC_0995

2)       Dupa ce ati realizat o schita, incepeti sa colorati cu un creion 2H fata, tinandu-l aproape de orizontala, astfel incat creionul sa nu zgarie hartia, ci doar sa o coloreze subtil.DSC_0997

3) Urmeaza sa blend-uiti culoarea pe care tocmai ati pus-o pe hartie, cu ajutorul unei dischete demachiante sau a unei pensule sau a unui instrument special pentru blending, pe care il folositi cu miscari circulare sau liniare, fara a apasa foarte tare pe coala.Cum sa realizezi un portret dupa o fotografie pas cu pas

4)  Urmatorul pas este sa puneti umbrele pe fata ajutandu-va la inceput de un creion cu mina mai moale, de exemplu HB sau chiar B,iar apoi continuand cu creioane cu mina si mai moale de exemplu 2B, 4B, in functie de intensitatea umbrei, pentru a da un aspect tridimensional, dar lasand in pace sprancenele, buzele si ochii. Tot in acest pas puteti sa accentuati si zonele luminoase, folosindu-va de o radiera pentru a sterge fundalul in locul unde lumina cade direct pe fata ( zona fruntii, deasupra sprancenelor, varful nasului, arcada sprancenelor, barbie), iar apoi blenduiti din nou. Va recomand sa nu puneti direct prea multa culoare in locul unde sunt umbrele, ci sa o luati treptat, intrucat este mereu mai usor sa pui mai multa culoare unde este nevoie decat sa stergi, iar rezultatul final va fi unul mult mai fluid si realist. De asemenea, va recomand sa incepeti blenduirea din zonele mai deschise spre cele mai inchise, pentru a pastra raportul umbra/lumina.

5)   La final, conturati ochii, si mai apoi buzele, lasand la final sprancenele si parul, pentru care va veti folosi de creioane cu mina cea mai moale ( in functie si de culoarea parului)4B, 6B pana la 8 B.

Trebuie de asemenea sa aveti grija sa nu va sprijiniti cu mana direct de coala pe care ati colorat-o deja, pentru ca riscati sa intindeti mina si sa nu mai aveti acele umbre si lumini bine definite. Astfel, va sfatuiesc sa incepeti sa desenati de la stanga spre dreapta sau invers, in functie de maa dominanta ( daca sunteti dreptaci, incepeti sa faceti trasaturile din stanga spre dreapta ) sau sa va folositi de o coala de hartie pe care o puneti sub mana , pe desenul deja realizat, astfel incat sa nu intindeti mina peste tot. In momentul in care realizati parul, puneti o coala de hartie pe fata desenata si incepeti sa il conturati de sus in jos si de la stanga la dreapta ( daca sunteti dreptaci, si invers daca sunteti stangaci)

Cam acestia ar fi in mare pasii realizarii unui portret dupa o fotografie. Pe viitor, voi face o serie de articole in care va voi explica in detaliu pas cu pas cum sa realizati fiecare trasatura a fetei si parului, si va voi explica cum sa stiti unde sa plasati luminile si umbrele. Spor la desenat! ^_^