Let’s talk pencils – tipuri de creioane – Review

Let’s talk pencils – tipuri de creioane – Review

Inainte de a incepe orice tutorial despre portrete, avem nevoie de cateva notiuni elementare despre materialele cu care putem realiza cel mai bine un astfel de desen, iar pe primul loc, in aceasta lista, sunt creioanele.Let’s talk pencils - tipuri de creioane - Review

La inceput, cand desenam din placere si doar ocazional, nici macar nu stiam ca exista mai multe tipuri de creioane. Aveam unul si bun, cu care desenam toate umbrele, parul, ochii, dar vedeam ca de multe ori nu sunt multumita de intensiatea unor elemente si oricat de tare as fi apasat pe coala, sau oricat de multe straturi de mina as fi pus, nu se modifica cu mult culoarea. Astfel am inceput sa ma interesez, si am inteles intr-un final de ce desenele mele nu ieseau cum mi-as fi dorit eu.

Pe scurt, creioanele sunt de 2 tipuri: cu mina tare sau “H” si cu mina moale sau “B”. Intre acestea 2 este un creion cu mina “HB”, nici moale, nici tare, si aesta este tipul de mina ce se gaseste in mai toate creioanelor pe care le cumparati din magazine.

La randul lor, creioanele H au mai multe intensitati, fiind astfel H, 2H,3H pana la 8H. 8H este cel cu mina cea mai dura in sensul ca liniile trasate de acesta abia se observa, iar duritatea scade pana la 2H-H. Acelasi lucru se intampla si in cazul B-urilor, astfel ca mina devine din ce in ce mai moale cum urcam B->2B->4B etc, iar 8B este creionul cu mina cea mai moale, si care in momentul in care il presati pe coala, lasa o linie de intensitate foarte mare, aproape de negru.

DSC_1131

Creioanele cu mina tip B se folosesc pentru umbre puternice si accentuarea unor trasaturi, par, in timp ce creioanele H sunt folosite in zonele mai iluminate  ale fetei, de exemplu barbie, varful nasului, etc.

Personal, lucrez cu creioane grafit Faber-Castell 9000, care sunt cele mai bune din punctul meu de vedere, si nici nu se compara cu alte creioane de tipul Koh-I –Noor, care trebuie ascutite mai des, li se rupe varful foarte usor. In magazinele de specialitate gasiti creioanele Faber la pretul de 4-4,5 lei/ creion si desi sunt mai scumpe decat alte creioane asemanatoare, isi merita pe deplin banii.

DSC_1101