Cookies cu unt de arahide si jeleu

PB&J sau peanut butter& jelly este una dintre gustarile preferate ale americanilor, si de vreo 2 ani incoace, si a mea, pentru ca este simplu de facut, si simplu de mancat, asa ca mi-am dorit sa o aduc azi sub forma de cookies, pe care le puteti lua peste tot cu voi si sa le rontaiti fara stres.
Tin musai sa mentionez ca precum orice alt cookie, acestea au o cantitate destul de mare de zahar, si prin urmare, si un numar maricel de calorii, astfel ca nu e tocmai desertul potrivit pentru oamenii la dieta, insa pe viitor voi incerca sa le fac si fara zahar si sa va zic cum a decurs. Booooon, sa incepem
Pentru circa 30 de astfel de cookies veti avea nevoie de:
- 115 g unt gras, eu folosesc cu 82% grasime ( credeti-ma ca se simte la gust)
- 115 grame unt de arahide cremos ( puteti scapa si mai mult ca nu se supara nimeni
- 200 grame zahar, puteti pune si mai putin daca simtiti ca e prea dulce toata treaba
- 160 g faina
- 1 ou
- 1/2 lingurita de sare
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- undeva la 100 g dintr-un gem bun, preferatul meu fiind cel de la Maribel, din Lidl, dar orice gem de casa merge atata timp cat e mai teapan si nu foarte apos
In primul rand spumati untul de arahide cu untul, sarea, bicarbonatul de sodiu si cu zaharul timp de 3 minute cu mixerul, iar mai apoi adaugati un ou si continuati sa amestecati cu mixerul la viteza mare pana cand se omogenizeaza compozitia ( aproximativ inca un minutel).
Dupa ce s-au omogenizat bine de tot ingredientele, adaugati faina si praful de copt si mestecati usor pana se incorporeaza faina, fara sa ramana cocoloase. Nu exagerati cu amestecatul in acest punct pentru a nu se dezvolta prea mult glutenul.
Trageti o folie peste aluat si puneti-l la rece pentru circa 3-4 ore sau si mai bine, peste noapte. Dupa ce aluatul s-a racit, preincalziti cuptorul la 180 grade si luati bucati din aluat si formati bilute in palma. Sa nu fie nici prea mari si nici foarte mici, iar apoi le aranjati in tava, avand grija sa lasati ceva spatiu intre ele, intrucat in momentul in care le bagati la cuptor, se vor “topi” si au tendinta sa se intinda destul de mult.

Dupa ce ati pus bilutele in tava, cu un deget le apasati pe mijloc astfel incat sa faceti o adancitura in care sa puneti apoi gemul. Aveti grija sa nu puneti exagerat de mult gem, pentru ca altfel va curge si prajituricile vor fi la fel de gustosele dar nu la fel de aspectuoase.




Dati la cuptor la 180 grade timp de 17-20 minute sau pana cand devin rumene. Dupa ce le scoateti din cuptor, le lasati undeva la 5-10 minute sa se racoreasca si abia apoi le transferati intr-o farfurie. Se servesc reci, sau bagate 30 secunde la cuptorul cu microunde, ca atare sau cu inghetata, cum aveti voi chef. Sper ca v-a placut reteta si sa ne vedem cu mai multe dulcegarii si data viitoare. Pupicei

