Tort de ciocolata cu kefir si crema de branza

Tort de ciocolata cu kefir si crema de branza

Daca este sa stiti un lucru despre mine, acela este ca sunt absolut dependenta de ciocolata. Si cand o mananc sub forma de tort, parca brusc viata este mai frumoasa. Prin urmare, azi vin la voi cu o reteta simpla, dar de efect, de tort cu blat umed de ciocolata cu kefir si crema fina de branza. Sa incepem, zic.

Timp de pregatire: 30 minute

Timp de gatire: 50 minute

Timp de asamblare: dupa dibacie

Ingrediente

Pentru Blat:

-250 g faina

-100g cacao extra dark de la Lidl

-300g zahar

-250 ml kefir

-3 oua

-100g unt

-1 lingurita praf de copt ( cam 5 grame)

-2 lingurite bicarbonat de sodiu ( sau 10 grame, daca aveti cantar)

-1 shot de espresso sau 1 lingurita de ness dizolvata in 30 ml apa

-jumatate de lingurita de sare

-1 esenta de vanilie

Pentru crema:

-800 grame crema de branza ( eu personal folosesc Godessa de la Lidl)

-90g zahar vanilat sau zahar pudra infuzat cu vanilie

-1 esenta de vanilie

Pentru ganache:

  • 150 g ciocolata cu alune
  • 100 ml frisca lichida

Mod de preparare:

Incepem prin a preincalzi cuptorul la 180 grade celsius. Mai apoi separam albusurile de galbenusuri. Amestecam galbenusurile mai intai cu kefirul ( care va va ajuta sa obtineti un blat umed si fraged, absolut yummy) si apoi si cu untul topit, esenta de vanilie si shotul de espresso si le lasam deoparte.

Amestecam ingredientele uscate si le trecem printr-o sita, dupa care amestecam ingredientele umede cu cele uscate pana ce se omogenizeaza, avand grija sa nu amestecam prea mult aluatul, pentru a nu se dezvolta glutenul si astfel sa va treziti la final cu un blat tare si gumat.

Ultimul pas in prepararea blatului il reprezinta baterea albusurilor spuma cu un praf de sare si incorporarea lor in amestecul anterior format pentru a oferi un plus de pufosenie blatului.

Se toarna compozitia astfel formata intr-o tava de copt, a mea fiind de 25 cm, ori toata dintr-o data si lasat blatul mai mult la cuptor, ori impartita in 3 blaturi separate. Se coace in jur de 45 minute- 1 ora sau pana cand o scobitoare introdusa in blat iese curata.

Cat timp asteptam sa se coaca blatul, putem sa ne apucam de crema, care este una dintre cele mai usoare creme posibile. doar se toarna toata crema de branza intr-un bol, se adauga zaharul dupa gust ( posibil daca sunteti adeptii deserturilor mai dulci, sa trebuiasca sa mai compensati cu zahar) si esenta de vanilie si se amesteca pana cand ajungem la o compozitie cremoasa.

Sfatul meu este sa preparati crema si blatul cu o zi inainte si sa le lasati peste noapte crema la frigider pentru a se intari la loc, iar blatul pe masa pentru a se racori de tot.

A doua zi se taie blatul in 3 bucati egale, si crema se imparte tot in 3, avand grija sa pastram putin mai multa pentru decor.

Preparati si ganache-ul de ciocolata incalzind intr-un ibric frisca lichida, avand grija sa nu o ardeti. Rupeti ciocolata in bucati si o puneti intr-un castron, dupa care adaugati peste ea frisca incalzita si o lasati in pace timp de 5 minute. Dupa 5 minute amestecati cu o lingura pana se omogenizeaza si voila, le yummy!

Asamblam tortul punand un strat de balt, un strat de crema si un strat de ganache, si repetam miscarea pana la ultimul blat. In cazul decorarii, faceti cum va place voua mai mult. In cazul de fata eu am ales sa adopt metoda torturilor naked, astfel ca pe lateral sa se vada atat crema cat si blaturile si la final pentru ca imi ramasese ciocolata, am turnat-o pe tort si am lasat-o sa se scurga pe margini. Nimic mai simplu ( sa nu mai zic ca in acest moment torturile dezordonate sunt la mare cautare)

Pofta buna!

Tort de ciocolata cu kefir si crema de branza
Tort de ciocolata cu kefir si crema de branza