Dragii mei, daca vreti un desert rapid, pe care puteti sa il faceti cu ce aveti prin camara deja si fara prea mult efort, atunci treceti pe lista si aceste prajiturici moi, extrem de aromate si care se topesc in gura.

Soft Baked Cookies cu crema de caramel sarat
Soft Baked Cookies cu crema de caramel sarat

Ingrediente (pentru circa 12 prajiturici):

  • 150 de grame de faina
  • o lingurita rasa de praf de copt
  • jumatate de lingurita de sare
  • 90 de grame de unt
  • 50 de grame de zahar alb
  • 80 de grame de zahar brun (daca nu aveti la indemana, puteti sa il inlocuiti cu zaharul alb, dar praituricile nu vor iesi la fel de gumate)
  • un ou la temperatura camerei
  • o lingurita de esenta de vanilie

Pentru umplutura de caramel, aveti nevoie de:

  • 80 de grame de zahar
  • 50 de grame de frisca lichida

Incepem prin a lua untul si a-l pune la topit pe foc, proces numit „browning the butter” sau pe romaneste, rumenirea untului. Il topim, amestecand continuu, pana cand o mare parte din apa prezenta in unt se evapora si lichidul ramas incepe sa capete o culoare aramie (va veti da seama ca incep sa se auda niste mici pocnituri, ca atunci cand prajim ceva). Crede-ti-ma ca nu vreti sa sariti de acest pas, intrucat, ofera prajiturilor un gust aparte.

Luam untul de pe foc si il lasam sa se racoreasca pana ajunge la temperatura camerei. Intre timp, frecam zaharul si oua pana obtinem o compozitie omogena si apoi adaugam esenta de vanilie.

Dupa ce untul a ajuns la temperatura camerei, il adaugam si pe acesta in compozitie si il amestecam. La final punem ingredientele uscate, mai amestecam o data pana se incorporeaza si apoi dam compozitia la frigider pentru cel putin jumatate de ora, dar eu va recomand sa o lasati peste noapte, ca aromele sa se dezvolte si sa se imbine intre ele.

Pentru crema din mijloc, care face toata prajitura practic, nu trebuie decat sa topim zaharul, avand grija sa nu il ardem, dupa care sa adaugam peste el putin cate putin din frisca lichida la temperatura camerei, amestecand incontinuu, pana se incorporeaza. Apoi mai fierbem caramelul, pana cand incepe sa se ingroase.

Ca sa va fie mai usor, puteti intra pe contul meu de Instagram (andreeacristinam) si gasiti la reperul cu numele „Caramel Cookies” exact cum ar trebui sa arate atat untul rumenit, cat si caramelul.

Lasam caramelul sa se racoreasca putin intr-un castron pana cand putem sa il atingem (aveti grija, nu vrem incidente cu arsuri!), dupa care ne ungem pe maini cu putin unt topit si facem bilute de caramel, pe care le punem pe o foaie de copt, presaram sare peste ele si le dam la frigider, sa se intareasca.

Soft Baked Cookies cu crema de caramel sarat
Soft Baked Cookies cu crema de caramel sarat

Ultimul pas il reprezinta asamblarea cookies-urilor si aici trebuie lucrat rapid, ca aluatul sa nu se incalzeasca. Portionam aluatul in 12 bucati, luam cate o bucata, o intindem in mana, punem in centru o biluta (de acum aplatizata) de caramel si dupa aceea strangem aluatul in jurul caramelului, formand o bila. Un pas important este sa aveti grija sa nu lasati gauri pe unde ar putea sa se scurga caramelul.

Soft Baked Cookies cu crema de caramel sarat
Soft Baked Cookies cu crema de caramel sarat

Dam bilutele la frigider pentru inca 20 de minute sau pana cand se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.

Cand s-a incalzit cuptorul, punem prajituricile pe o tava, lasand spatiu mult intre ele (eu recomand sa le coaceti in 2 ture) si le dam la cuptor pentru circa 10 minute. Pentru un plus de efect, putem sa mai topim niste zahar si sa il sfaramam si sa trecem bilutele prin el, inainte de a le baga la cuptor (dar este strict optional).

Pofta buna si astept sa imi aratati si mie ce ati facut !