Ce se intampla cand faci cozonaci doar cu galbenusuri? No, iti raman undeva la 10 albusuri bune de prajiturit, astfel ca am ajuns in ultima vreme sa fac o multitudine de deserturi pe baza de bezea, pe care o sa le impartasesc si cu voi zilele astea.

Dar astazi am zis sa incep cu o reteta festiva. Si daca e sa stiti o treaba despre mine, aceea este ca eu nu suport nici deserturile care baltesc in sirop dar nici deserturile sau prajiturile inecacioase cum e checul. Insa cel pe care vi-l arat azi va promit ca e fraged, umed si se topeste in gura si in nici un caz nu ramane blocat prin gat.

Ingrediente:

  • 5 albusuri
  • 40g faina
  • 90g faina de migdale
  • 1 lingurita de praf de copt, dar puteti la fel de bine sa va lipsiti de acest ingredient
  • 120g zahar
  • un strop de esenta de migdale (puteti sa va lipsiti si de ea daca nu vreti ca acel gust de migdale sa fie prea pregnant
  • esenta de vanilie
  • 50 g unt
  • optional: 100 g ciocolata maruntita, fructe uscate, nuci si alte cele daca va place sa aiba mai multa textura checul

Incepem prin a preincalzi cuptorul la 170 de grade pentru ca acesr chec se face intr-un singur bol in curca 10 minute maxim.

Batem albusurile cu un praf de sare si cand incepe sa se formeze spuma, adaugam si zaharul si esentele. Intre timp amestecam intr-un alt castron faina de migdale cu faina si praful de copt si apoi combinam ingredientele uscate cu bezeaua formata si dupa ce s-au incorporat, adaugam si untul topit. La final punem si ciocolata maruntita, nucile si ce mai avem noi prin dulap si punem toata compozitia intr-o tava si dam la cuptor pentru 50-55 minute sau pana cand e gata. Se serveste caldut dar rezista de minune si cateva zile bune fara sa se usuce. Pofta buna!

Categorii: GastronomieReviews