Cred ca prima oara le-am mancat cand am fost prin Viena. Tin minte ca toata lumea era impresionata de ele dar pe mine nu m-au dat initial pe spate insa cu timpul am ajuns sa dezvolt si eu un gust pentru ele. Si pentru ca am si eu piticii mei si de multe ori imi place sa reproduc retete deja consacrate de dulciurid in comert, asta am facut si cu faimoasele bomboane, iar dupa cateva incercari, pot sa zic ca am ajuns la o reteta care seamana destul de foaaarte bine cu originalul. Prin urmare avem nevoie de:

  1. Pentru partea de martipan:
  • 2 albusuri mari
  • 150 g zahar
  • 30 ml apa
  • 50g zahar
  • un strop de esenta de migdale
  • esenta de vanilie
  • 200 g faina de migdale sau migdale macinate fin

2. Pentru interiorul ciocolatos:

-100 g ciocolata

-30 ml frisca lichida

3. Pentru invelis: 200-300 g ciocolata neagra

Pentru inceput vom pune albusurile si cele 150g de zahar la bain marie. De ce facem asta? Pentru ca vrem sa facem o bezea fara salmonella daca se poate iar incalzirea albusurilor la bain marie pana cand acestea ajung la vreo 60-70 de grade (sau pana cand se ingroasa si devin opace) impreuna cu zaharul, va ucide aceasta minunata bacterie. Prin urmare, la bain marie cu ele pentru circa 15-20 minute, timp in care amestecam pentru a se omogeniza. De asemenea, nu va speriati ca dupa nu se vor mai bate, pentru ca nu e cazul.

Dupa ce albusurile au devenit opace, punem mixtura intr-un mixer si dam sa il bata pana cand se raceste usor compozitia si pana cand bezeaua a capatat o consistenta ferma.

Si pentru ca eu sunt toma necredinciosul si lucrez in sistemul sanitar, am zis sa imi iau o extra masura de precautie si sa fac si un sirop din 30ml apa si 50g de zahar, pe care il fierbem pana cand devine transparent si zaharul s-a dizolvat (2-3 minute din momentul in care a dat in clocot) si siropul il torn cat e inca fierbinte in fir subtire peste bezea in timp ce o bat in continuare cu mixerul.

Asta a fost practic cel mai complicat pas, desi e mult spus. Urmatorul pas va fi sa amestecam bezeaua astfel formata cu esenta de vanilie, stropul de esenta de migdale (nu glumesc cand zic un strop. daca scapati o idee mai mult se transforma in parfum) si cele 200g de migdale macinate pana cand obtinem o pasta omogena si maleabila oe care o dam la frigider sa se racoreasca de tot. Am incercat sa scot din ecuatie albusurile si sa fac pasta doar cu un sirop ingrosat si migdale, insa am observat ca acea compozitie de migdale rezultata era foarte sfaramicioasa iar bilutele erau greu de format.

Pasul urmator e sa topim cele 100 grame de ciocolata cu frisca lichida si apoi sa dam si aceasta compozitie la frigider pana se intareste, dupa care o punem intr-un pos sau o punga taiata intr-un varf si cu ajutorul unui cutit, in timp ce strangem de punga, taiem bucatele de ciocolata pe care le punem iar pe o foaie de copt si le dam la frigider pentru a se intari bine de tot.

Dupa vreo ora asa, nu ne ramane decat s aluam o bucata din pasta de migdale, sa punem in centru o bucatica de ciocolata si sa o facem intr-o bila, iar mai apoi sa o dam prin ciocolata neagra topita si sa le bagam iar la frigider pana se intaresc. Un deliciu! Din compozitie mie mi-au iesit undeva la 50-60 de bomboane, de am dat si la parinti si la bunici deci super rentabil. Nu uitati, daca faceti reteta, astept si eu poze in privat pe instagram❤️ ( adica aici: instagram.com/andreeacristinam)